INGREDIENTAI: Pagrindui:
200 gramų sausainių (naudojau Gaidelio "Spanguolė", bet tinka ir klasikiniai)
90 gramų sviesto
Įdarui:
3 vienetai obuolių (vidutinio dydžio, tvirtesnių)
30 gramų sviesto
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštelis cinamono
Kremui:
200 gramų varškės 9%
200 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
50 gramų graikiško jogurto (arba grietinės ar 2-3 šaukštų pieno)
80 gramų cukraus (arba pagal skonį)
2 šaukštai citrinų sulčių
6 gramai želatinos
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Želatiną užpilkite 30 ml šalto vandens ir palikite išbrinkti (jei želatina smulki, išbrinks per 5-10 min, o stambesnei reikės apie 20-30 min).
2.
Apvalios formos (naudojau 20 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Suberkite sausainių masę ir spausdami rankomis (arba šaukštu) suformuokite pyrago pagrindą bei daugmaž 4 cm aukščio sieneles. Padėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
3.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite jas į dubenį, pabarstykite cinamonu ir apšlakstykite šaukštu citrinų sulčių (jog nepatamsuotų).
4.
Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite cukrų ir kelias minutes pakaitinkite ant didesnės ugnies iki cukrus ištirps. Sudėkite obuolių skilteles ir jas pakepinkite po 1-2 minutes iš abiejų pusių, kad obuoliai karamelizuotųsi ir truputį suminkštėtų (tik truputį, sutižti neturi). Išimkite obuolius iš keptuvės ir palikite truputį atvėsti.
5.
Atvėsusias obuolių skilteles ratu išdėliokite ant sausainių pagrindo (kaip parodyta muotraukoje). Padėkite į šaldytuvą, kol ruošite kremą.
6.
Varškę elektriniu trintuvu sutrinkite drauge su cukrumi, citrinos sultimis, vaniliniu cukrumi ir jogurtu iki bus vientisa, neliks grūdelių. Jei trintuvo neturite, žr. patarimus apačioje.
7.
Želatiną ištirpinkite virš garų vonelės arba atsargiai mikrobangėje (neužvirinkite!). Jei želatina karšta, leiskite truputį atvėsti, o jei tik šilta - keliaujam toliau.
8.
Grietinėlę šiek tiek paplakite iki labai lengvai suputos. Toliau plakdami plona srovele supilkite ištirpintą dar vos šiltą želatiną. Plakite iki grietinėlė bus standi, ims laikyti formą. Grietinėlę atsargiai įmaišykite į varškės masę.
9.
Varškės kremą sukrėskite ant obuolių įdaro, tolygiai paskirstykite. Padėkite tortą į šaldytuvą bent 3-4 valandoms (arba nakčiai), kad kremas sutvirtėtų.
10.
Patiekdami tortą galite papuošti smulkintais riešutais, mėtų lapeliais ar kaip tik norisi.
Patarimai:
•
Jei neturite elektrinio trintuvo, varškę pertrinkite per sietelį ir tada gerai išmaišykite su jogurtu, cukrumi, citrinos sultimis bei vaniliniu cukrumi.
•
Obuolius geriausiai rinkitės saldžiarūgščius, tvirtesnius, nemiltingus, nes miltingi obuoliai kepami greitai sutyžta.